Home schroefautomaten

Schroefautomaten

Over Jeffrey
Jeffrey Grievink werkt meestal in monumentale panden, zoals kerken en kastelen. Daar heeft hij krachtig en handzaam gereedschap voor nodig. “Ik ben echt Makitafan. Goed gereedschap voor een goede prijs. Voor elke handeling bedenken jullie wel iets. Ik heb vandaag nog niet alles getest, maar wat ik tot nu toe in mijn handen heb gehad, is goed spul.”

Benieuwd naar balans
Jeffrey werkt meestal met een gesnoerde schroefmachine. “Ik werk veel met deze gesnoerde en je zit altijd met die kabels en haspels te trekken. Je moet toch veel van links naar rechts met die machine. Dus ik was wel benieuwd naar die op accu. En tot nu toe bevalt hij goed. Ik had verwacht dat als je de machine op accu hebt, dat dan de balans van de machine heel anders is. Dat hij aan de achterkant wat zwaarder zou zijn, maar dat viel wel mee.”

Gelijkwaardige tegenstanders
Maar Jeffrey merkt tijdens de test geen verschil op, net als de rest van het panel. “Ik vind het wel leuk om het verschil te merken, maar dat is er bijna niet meer. Ook viel het me op dat de gesnoerde en die op accu qua gewicht niet meer verschilt. Dan zou ik nou eerder kiezen voor de accu’s. Wij zitten bijvoorbeeld vaak hoog in een kerkkap en als je dan die op accu hebt, hoef je geen haspel meer te trekken.”

De test

De machines
Jeffrey test in de categorie schroefmachines de gesnoerde 230 V Makita 6842 schroefautomaat versus de Makita DFR550 schroefautomaat met een 18 V accu.

Technische gegevens
Type Makita DFR550 Makita 6842
Snoer of accu 18 V 5,0 Ah accu 230 V
Aansluiting 1 / 4” zeskant 1 / 4” zeskant
Automatische schroefaanvoer Ja Ja
Toerental onbelast 4000 min-1 4700 min-1
Diepte-instelling Ja Ja
Vibratie ah onbelast 2,5 m/s2 2,5 m/s2

 

De testuitslag
  Accu Onbeslist Gesnoerd
Geluid v    
Gemak v    
Snelheid   v  
Gewicht/balans     v
Zicht op het werk   v  
Wendbaarheid   v  
Ergonomie   v  
Trillingen   v  
Stofvrij werken n.v.t. n.v.t. n.v.t.