Home reciprozagen

Reciprozagen

Over Marc
Marc Verhoeff is in zijn werkplaats vooral bezig met restauratiewerk. Hij maakt oude deuren, ramen en kozijnen na van oude gebouwen. “Het is voor mij belangrijk dat ik goed gereedschap en kwalitatieve materialen heb. Ik heb het toch al jarenlang elke dag in mijn handen. Het moet degelijk zijn en niet te warm worden, zodat ik lekker door kan werken,” vertelt Marc.

Benieuwd naar accu
Hij is overtuigd van de kracht van Makita. “Ik heb best veel machines van Makita die van een ander merk gewoon echt minder zijn. Makita heeft machines waarmee ik gewend ben te werken.” Maar over accumachines heeft hij een vooroordeel. “Ik ben benieuwd of de accumachine ook krachtig kan zijn. Mijn voorgevoel zegt dat de reciprozaag op accu minder kracht in zich heeft.” 

Handig en niet te inspannend
Na de test is Marc’s vooroordeel ontkracht. “Ik dacht dat de accu minder krachtig zou zijn, maar het is gebleken dat het wel meevalt. Het is hartstikke leuk en leerzaam om dat te merken, ik ben er zo blanco mogelijk ingegaan. Ik let erop of de machine handig in gebruik is, lekker in de hand ligt en dat het niet te veel inspanning kost om hem te gebruiken.” 

Overduidelijke uitslag
De kracht en het gemak van de reciprozaag op accu maakt deze machine de winnaar van de test. “De reciprozaag op accu was zelfs iets beter, als je het mij vraagt. Hij had meer kracht dan de machine met snoer. Hij heeft veel vermogen en dat maakt het werken zeker wat makkelijker,” vindt Marc. De rest van het testpanel vindt dat ook: de accuversie van de reciprozaag komt unaniem als beste uit de bus.

De test

De machines
Marc test in de categorie reciprozagen de gesnoerde 230 V Makita JR3050T reciprozaag versus de
Makita DJR187 reciprozaag met 2 x een 18 V accu.

Technische gegevens
Type Makita DJR187 Makita JR3050T
Snoer of accu 2 x 18 V 5,0 Ah accu 230 V
Variabele toerenregeling Ja Ja
Zaagbladwissel Ja Ja
Slaglengte 32 mm 28 mm
Max. zaagcap. Hout 0°: 255 mm 0°: 255 mm

 

De testuitslag
  Accu Onbeslist Gesnoerd
Geluid   v  
Gemak v    
Snelheid v    
Gewicht/balans v    
Zicht op het werk   v  
Wendbaarheid v    
Ergonomie v    
Trillingen v    
Stofvrij werken n.v.t. n.v.t. n.v.t.