Home multitools

Multitools

Over Marco
Als onderhoudsmonteur is Marco van de Ven het aanspreekpunt voor zijn collega’s. Voor alles rondom machines kunnen ze bij hem terecht: van het uitgeven tot het keuren. “Goed gereedschap zorgt ervoor dat onze mensen goed kunnen werken. Ik koop de machines normaal in vanaf een plaatje, maar ik vind het wel eens interessant om te zien wat er allemaal is en wat je ermee kunt.”

Accugemak
Marco stapt blanco de testomgeving in, zonder vooroordelen. Zijn voorkeur gaat in het begin van de test naar de accumultitool uit. “Met accu kun je sneller wisselen van machine. Een klus op locatie kun je met een koffertje met verschillende accumachines makkelijk en snel doen. Met gesnoerde machines loop je steeds heen en weer naar  de bus.” 

Makkelijk en licht
Toch roept Marco de Makita TM3010C tot winnaar uit. “Ik heb ervaren dat de gesnoerde beter is. Hij werkt makkelijker en ligt lichter in de hand. Voor kleine stukjes schuren, het leggen van een laminaatvloer of tapijt afsnijden, is deze multitool heel handig. Met een handmesje moet je heel veel kracht zetten. Nu houd je de machine vast en klaar. Makkelijk om er snel even bij te pakken.” 

Snelheid of flexibiliteit
Wat vindt het testpanel ervan? De gesnoerde en accumultitool scoren op de meeste testcriteria hetzelfde. De voorkeur van een paar leden van het testpanel gaat uit naar de gesnoerde multitool, vanwege het lichte gewicht, de snelheid en hoe de grip in de hand ligt. Anderen vinden de flexibiliteit van de accuversie de doorslaggevende factor.

De test

De machines
Marco test in de categorie multitools de gesnoerde 230 V Makita TM3010C multitool versus de Makita DTM51 multitool met een 18 V accu.

Technische gegevens
Type Makita DTM51 Makita TM3010C
Snoer of accu 18 V 5,0 Ah accu 230 V
Softstart Ja Ja
Geluidsdrukniveau 81 dB 80 dB
Vibratie ah metaal schuren 3,0 m/s² 2,5 m/s²
Vibratie ah hout zagen 7,0 m/s² 6,5 m/s²

 

De testuitslag
  Accu Onbeslist Gesnoerd
Geluid   v  
Gemak v    
Snelheid   v  
Gewicht/balans     v
Zicht op het werk   v  
Wendbaarheid   v  
Ergonomie     v
Trillingen     v
Stofvrij werken   v