Home haakseslijpers

Haakse slijpers

Over Hans
Als eigenaar van een montagebedrijf werkt Hans de Vos vooral aan badkamers en keukens. Hij verzorgt alle bouwwerkzaamheden al jarenlang met Makita machines. “Ik denk nog altijd aan het schroefmachientje met de staafbatterij erin. Dat is nostalgie. Maar hij werkt nog steeds. De fut is er een beetje uit, maar dat is bij mij ook af en toe zo,” grapt Hans.

Het accutijdperk
Hans werkt met gesnoerde en accumachines. “Accumachines voor boren en schroeven, verder heb ik allemaal gesnoerde machines. Ik doe dit werk al lang, dus ik kom uit het snoertijdperk. Het nadeel van gesnoerd is dat de ruimte vol snoeren ligt. Ik heb nooit bezuinigd op gereedschap, dus mijn oude machines zijn nog goed. Maar als ik iets vervang, ga ik mee in de omslag die er nu is richting
accu.” 

Gesnoerd of accu
De haakse slijpers worden uitgebreid getest. “In de elektrische haakse slijper zit meer power. Daarmee slijp ik het staal wat rapper door. Daar kwam de accumachine tekort. Maar in kalkzandsteen merkte ik geen verschil. Ik heb gelet op het trillen, de snijsnelheid en de stabiliteit. Ik heb ook geprobeerd om de accu buiten werking te krijgen, maar dat is niet gelukt.” 

Niet of-of maar en-en
De voordelen van beide machines zijn voor Hans interessant. “Ik zou voor de haakse slijper op accu gaan, tenzij ik heel veel moet slijpen. Dan ben ik geneigd om de snoermachine te pakken zodat ik tussendoor geen accu’s hoef te verwisselen. Op zulke omvangrijke klussen heb ik toch stroom liggen. Dus de accuslijper voor erbij en niet in plaats van de gesnoerde.”

De test

De machines
Hans test in de categorie haakse slijpers de gesnoerde 230 V Makita GA5040R haakse slijper versus de Makita DGA504 haakse slijper met een 18 V accu.

Technische gegevens
Type Makita DGA504 Makita GA5040R
Snoer of accu 18 V 5,0 Ah accu 230 V
Aansluiting/opname M14 M14
Diameter slijpschijf 125 mm 125 mm

 

De testuitslag
  Accu Onbeslist Gesnoerd
Geluid   v  
Gemak v    
Snelheid     v
Gewicht/balans   v  
Zicht op het werk   v  
Wendbaarheid   v  
Ergonomie v    
Trillingen   v  
Stofvrij werken   v