Home haakseboormachines

Haakse boormachines

Over Jan
In het dagelijks leven begeleidt Jan Grooten eigenlijk mensen met autisme, maar hij maakt voor zijn zoon een uitstapje naar de bouw. “Hij heeft een groot huis gekocht en dat knappen we samen helemaal op. We maken alles wat nodig is: tot aan meubels en bloembakken toe. Deze testdag heeft de doorslag gegeven in bepaalde keuzes. Bij de dealer kun je normaal niet zomaar alles testen.”

Trouw aan kwaliteit
Jan is goed bekend met Makita. “Ik ben al erg tevreden over de machines en schaf er steeds meer producten van aan. Als je tevreden bent, stap je niet zomaar over naar een ander merk. Dus ik ken de kwaliteit. 

Secuur en snel
Aan Jan de eer om de gesnoerde Makita DA3010F en de Makita DDA350 op 18 V accu te testen. Ik dacht wel dat er in de stroomversie meer power zat en dat hij beter presteerde dan de accumachine. Maar dan zie je hier wel het tegendeel. Accu doet niet onder voor stroom.” 

Mooi om mee te werken
Welke machine krijgt de voorkeur van Jan? “Met accugereedschap heb je geen kabelhaspel nodig, geen verlengsnoeren. Hij presteert even goed als de gesnoerde machine. Als je ergens aan het verbouwen bent met een kabelhaspel waar je tien machines op moet aansluiten, dan ben je elke keer zekeringen aan het vervangen. Dat houdt hij gewoon niet. Daardoor de keuze voor accu. Het is gewoon makkelijker. Heel mooi om mee te werken.”

De test

De machines
Jan test in de categorie haakse boormachines de gesnoerde 230 V Makita DA3010F haakse boormachine versus de Makita DDA350 haakse boormachine met een 18 V accu.

Technische gegevens
Type Makita DDA350 Makita DA3010F
Snoer of accu 18 V 5,0 Ah accu 230 V
Boorkop 1,5 – 10 mm 1,0 – 10 mm
Variabele toerenregeling Ja Ja
Afmetingen 314 x 79 x 115 mm 270 x 55 x 66 mm
Capaciteit boren in hout 25 mm 25 mm

 

 

De testuitslag
  Accu Onbeslist Gesnoerd
Geluid v    
Gemak   v  
Snelheid   v  
Gewicht/balans   v  
Zicht op het werk   v  
Wendbaarheid   v  
Ergonomie   v  
Trillingen   v  
Stofvrij werken   v