Home excenterschuurmachines

Excenter schuurmachines

Over Stefan
“Makita betekent mijn brood,” vertelt Stefan Deutekom. “Vooral de multitool, die heb ik standaard in de bus liggen.” Stefan verzorgt onderhoud aan woningen en bedrijfspanden. “Over het gereedschap is goed
nagedacht: de ergonomie en het gebruiksgemak bijvoorbeeld. Zo’n testdag is een uitgelezen kans om verschillende machines te proberen. Dat zie je bij andere merken niet.”

Verwachtingen door ervaring
Stefan gaat bevooroordeeld aan de slag met de gesnoerde Makita excenter schuurmachine BO5031 en de Makita DBO180 op accu. “Gebaseerd op mijn eerdere ervaringen met Makita gereedschap, verwacht ik een groot verschil tussen de schuurmachine op accu en de gesnoerde. Ik verwacht dat de accumachine minder presteert.” 

Verbazende prestaties
Daar komt Stefan op terug. “Het verbaast me hoe goed het accugereedschap nu is. Dat had ik niet verwacht. Van vorige machines waren de prestaties een stuk minder dan van die nu verkrijgbaar zijn. Ze slaan niet vast en de levensduur van de batterij is langer. En het gebruiksgemak. In een flat bijvoorbeeld is het makkelijker om een schuurmachine op accu te hebben dan een gesnoerde.” 

Unanieme winnaar
Zijn besluit staat vast. “Met de kennis die ik nu heb, kies ik voor de accumachine. Een stuk meer bewegingsvrijheid en lichter. Je zit niet meer met de snoeren in de knoop en gewoon een stuk makkelijker. Ik heb gelet op de trillingen en of het bovenhands lekker werkt. Ik ben verrast dat de machine met accu prettiger voelde dan de gesnoerde machine. Het schuurresultaat is vergelijkbaar.”

De test

De machines
Marco test in de categorie schuurmachines de gesnoerde 230 V Makita BO5031 excenter schuurmachine versus de Makita DBO180 excenter schuurmachine met een 18 V accu.

Technische gegevens
Type Makita DBO180 Makita BO5031
Snoer of accu 18 V 5,0 Ah accu 230 V
Excentrische bewegingen 14000 – 22000 opm 8000 – 24000 opm
Diameter excentrische bewegingen 2,8 mm 2,8 mm
Diameter steunschijf 125 mm 125 mm

 

De testuitslag
  Accu Onbeslist Gesnoerd
Geluid   v  
Gemak     v
Snelheid     v
Gewicht/balans     v
Zicht op het werk   v  
Wendbaarheid   v  
Ergonomie     v
Trillingen v    
Stofvrij werken   v  

 

Tip van kennisdeler Ike

Houd de schuurmachine eens aan de zijkant vast, waardoor het gewicht zich beter verdeelt. Vooral bij verticaal schuren is dit heel gemakkelijk.