Home combihamers

Combihamers

Over John
Als loodgieter werkt John Hurkmans met allerlei machines, van schroefmachine tot slijptol. “Maar het eerste wat ik iedere dag uit de bus pak is de Makitaradio,” vertelt John. Gereedschap moet voor John “gewoon goed zijn”. “Je moet er goed mee kunnen werken, want ik ben er elke dag mee bezig. Het is belangrijk dat het werkt. En als je ermee werkt moet het niet te zwaar zijn. Ook nieuwsgierig blijven vindt John ontzettend belangrijk. “Ik hoop vandaag nieuwe ontwikkelingen te zien die ik nog niet ken.”

Vertrouwen in ontwikkelingen
Door de technologie van vandaag is er geen verschil meer te ontdekken tussen de combihamer op accu en de gesnoerde versie, verwacht John. “Ik denk dat de ontwikkelingen zo ver zijn dat op accu tegenwoordig net zo goed werkt als gesnoerd. Bovendien neemt een accumachine minder plaats in beslag en je bent verlost van de warboel van kabels.” 

Power en zicht
Tijdens de test overtreft de Makita DHR264 met twee 18 V accu’s Johns verwachtingen. Deze roept hij dan ook uit tot de winnaar van het duel. “De boorhamer op accu heeft veel meer power. Hij blijft goed op kracht en draait niet weg. Met de bijbehorende stofzuiger heb je meer zicht op de kop. Wanneer het tijd is om een nieuwe boorhamer aan te schaffen, ga ik zeker voor de accumachine.”

Overzicht of gewicht
De rest van het testpanel laat de uitslag onbeslist. Het geluid, de boorsnelheid en ergonomie van de accuversie vinden zij gelijk aan de gesnoerde. Is goed zicht op jouw werk essentieel? Dan is de accuversie de beste keuze. Door de smallere stofafzuiging zie je beter wat je doet.

De test

De machines
John test in de categorie boorhamers de gesnoerde 230 V Makita HR2631FJ combiboorhamer versus de Makita DHR264 combiboorhamer met 2 x een 18 V accu.

Technische gegevens
Type Makita DHR264 Makita HR2631FJ
Snoer of accu 2 x 18 V 5,0 Ah accu 230 V
Ideaal boorbereik (beton) 4 – 16 mm 4 – 18 mm
Slagkracht 2,5 joule 2,4 joule
Afmetingen 374 x 116 x 232 mm 361 x 77 x 209 mm

 

 

De testuitslag
  Accu Onbeslist Gesnoerd
Geluid   v  
Gemak v    
Snelheid   v  
Gewicht/balans      v
Zicht op het werk v    
Wendbaarheid   v  
Ergonomie   v  
Trillingen      v
Stofvrij werken v