Home cirkelzagen

Cirkelzagen

Over Friso
“Gereedschap moet sterk, duurzaam en betrouwbaar zijn,” stelt Friso. “Het is een groot deel van mijn leven, thuis maar ook professioneel. Met goed gereedschap kan ik mijn passie uitoefenen. Makita is altijd het gereedschap van mijn keus geweest.” We zien dat Friso zelfs ons logo als tattoo op zijn arm draagt. “Ik ben altijd al fan geweest, dan doe je dat gewoon.”

Verkorte tijd zonder verlengsnoer
“Ik ben fan van alles wat op accu uitkomt. Dat scheelt een boel gehannes met verlengkabels, snoeren en haspels. Daardoor is de duur van werkzaamheden flink korter. Dat scheelt een keer vanaf het dak op en neer lopen naar de container om twee verlengsnoeren te zoeken. Vroeger gingen accu’s minder lang mee, maar nu toch zeker lang genoeg om een klus met één acculading uit te voeren.” 

Snelheid en ergonomie
Friso is linkshandig, maar kon eerder alleen maar kiezen uit machines voor rechtshandigen. De linkshandige machine is daarom even wennen. “De cirkelzaag op accu is compacter dan de 230 V machine. Ik heb op de snelheid van zagen gelet. En snel is hij zeker. Ook kijk ik of het gewicht van de accu nadelig is voor mijn pols. Ik moet nog bijna dertig jaar vooruit in de bouw, daarom is de ergonomie van de machine op mijn lichaam erg belangrijk. En het feit dat er geen snoer aan zit, dat is zo fijn.”

Snoerloos in de praktijk
Wanneer we Friso vragen welke machine als winnaar uit de test komt, zegt hij: “Als de accu lang genoeg meegaat om de werkzaamheden uit te voeren, dan is het goed. En dat is tegenwoordig.” De voordelen springen er voor hem met afstand bovenuit. “Ze werken gelijkwaardig, maar in de dagelijkse praktijk is snoerloos voor mij altijd handiger. Dat scheelt flink in tijd en materiaal.”

De test

De machines
Friso test in de categorie cirkelzagen de gesnoerde 230 V Makita HS6101 cirkelzaag versus de Makita DHS680 cirkelzaag met een 18 V accu.

Technische gegevens
Type Makita DHS680 Makita HS6101
Snoer of accu 18 V 5,0 Ah accu 230 V
Maximale zaagcapaciteit 0° 57 mm 54,5 mm
Maximale zaagcapaciteit 45° 41 mm 39,5 mm
Maximale zaagcapaciteit 50° 37 mm 35,5 mm

 

De testuitslag
  Accu Onbeslist Gesnoerd
Geluid v v  
Gemak v    
Snelheid    
Gewicht/balans v    
Zicht op het werk   v  
Wendbaarheid   v  
Ergonomie v    
Trillingen   v  
Stofvrij werken   v