Home afkortzagen

Afkortzagen

Over Dick
Dick van Hoorn weet niet alleen waar Abraham de mosterd haalt, maar ook waar de machines van Makita vandaan komen. Zijn collega’s gaven hem voor zijn vijftigste verjaardag op voor de Makita testdag. Gereedschap vindt hij ‘mooi speelgoed’ en een machine moet volgens hem veilig, handig en
niet te zwaar zijn. “Aan het einde van de dag wil ik niet merken dat ik met zware machines werk.”

Accu heeft de toekomst
Dick verwacht dat de radiaal afkortzaag op accu het beste uit de test komt. “Mijn jongere collega, die hier vandaag ook is, werkt met accumachines en ik vooral met gesnoerd. Dan pas merk je het verschil. Waar hij zo het dak op loopt met zijn accu cirkelzaag, moet ik eerst een haspel uitleggen. Op accu werken gaat gewoon veel sneller.”

Kracht en gemak
De test onderstreept zijn voorgevoel. “De kracht van de motor is bijna gelijk aan die van de gesnoerde versie en de handzaamheid is gemakkelijk voor afwerkingsklussen.” Dat is de rest van het testpanel met hem eens. De Makita afkortzaag DLS714 met twee 18 V accu’s is stiller, trilt minder, heeft een handige beveiligingsschakelaar en de softgrip ligt lekker in de hand.

Blijven ontwikkelen
Wel stipt Dick twee verbeterpunten aan. “Bij de gesnoerde gaat de stofzuiger automatisch aan en uit. Dat is handiger.” Ook mist hij het lampje bij de accumachine. “In donkere ruimtes, zoals de kap van een kerk, is zien wat je zaagt erg belangrijk.” Wij vertellen Dick alvast dat er ontwikkelingen zijn op die gebieden. “Daar was ik niet bang voor,” antwoordt hij, “ik dacht: daar zijn ze mee bezig.”

De test

De machines
Dick test in de categorie afkortzagen de gesnoerde 230 V Makita LS0714FLB radiaal afkortzaag versus de Makita DLS714 radiaal afkortzaag met 2 x een 18 V accu, beide met een 190 mm zaagblad.

 

Technische gegevens
Type Makita DLS714 Makita LS0714FLB
Snoer of accu 2 x 18 V 5,0 Ah accu 230 V
Diameter zaagblad 190 mm 190 mm
Asblokkering Ja Ja
Laser Nee Ja
Verlichting Nee Ja
Kantelen L/R 45 / 5 º 45 / 5 º
Verstek L/R 45 / 57 º 45 / 57 º
Toerental onbelast 5700 min-1 6000 min-1
Max. zaagcap. (hoogte) 0°: 52 x 300 mm 0°: 52 x 300 mm

 

 

De testuitslag
  Accu Onbeslist Gesnoerd
Geluid v    
Gemak v    
Snelheid v    
Gewicht/balans     v
Zicht op het werk     v
Wendbaarheid   v  
Ergonomie v    
Trillingen v    
Stofvrij werken     v